lauantai 20. elokuuta 2016

ÄlykötKuin kaksi marjaa ovat älyltään naakka ja varis. Ensin mainittu osaa tieteellisten tutkimusten mukaan laskea viiteen, jälkimmäinen on muuten vaan vihmerä.

En tarkalleen muista, miten oli saatu selville naakan matemaattinen lahjakkuus. Taisi olla samanlaista menetelmää, jolla mehästäjät aikoinaan testasivat karhun lahjattomuutta. Kaksi miestä kiipesi haaskalavalle, josta toinen sitten poistui. Karhu päätteli tästä, että nyt ruokailu on turvallista. Naakka menisi haaskalle vasta, kun viisi on lavalta poistunut.

Naakan väitetään osaavan käyttää työkaluja ravinnon hankinnassa. Se oppii ympäristön tavoille nopeasti ja on seurallinen. Varista kehutaan kekseliääksi, sosiaaliseksi ja varovaiseksi, kaikkiruokaiseksi, uteliaaksi ja nokkelaksi. Sekin oppii nopeasti.

Epätieteellistä empiiristä tietoa sain eräästä variksesta kevätjäillä. Virittelin matikkakoukkuja ja ihmettelin, kuka oli vetänyt siiman avannosta ja pöhninyt syöttikalat. Sitten näin variksen avannolla puuhastelemassa. Ei se ilkeyksissään, oli vain keksinyt tavan löytää ruokaa. Lienee seurannut rantapetäjästä, kun laittelin pyyvyksiä. Olispa malttanut oottaa, parikiloisesta matikasta riittää syömistä pitkäksi aikaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti