torstai 11. elokuuta 2016

Huipulla



Tunsin taannoin olevani sieniuran huipulla, sillä bongasin ryteikössä kunnon rykelmän mustatorvisieniä. Olivat priimakuntoisia, toisin kuin joskus aiemmin kauankauan sitten.

Harvoin on mustatorvia vastaan tullut tai sitten oon vain lampsinut ohi. Ne kätkeytyvät maastoon, ovat vaikeita huomata.

Etelä-Suomessa on kuulemma tätäkin hyvää ylenmäärin. Myös täällä on joku kehaissut keränneensä kahmalokaupalla. Jospa tästä lähtien ite kukin, kun on jyvälle piässyt. Tietoja kasvupaikoista otetaan vastaan.

Sienten huipulla mustatorvi on, englanninkielinen nimi pohjoiskarjalaksi runsauvensarvi. Myö tehtiin aluksi tuoreista keitto, loput kuivattiin. Heleppo homma, pellille yönseuvuksi uunin jälkilämpöön (alle 50 astetta) tai mietoon kuivurilämpöön. Kannattaa halkaista torvi ja harjata sieltä roskat. Maanmakuisen tyven voi leikata pois jo kerätessä. Kuivia muserramme mausteeksi eri sapuskoihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti