perjantai 26. elokuuta 2016

Kuvauksellista


Loppukesän ja syksyn öinä ilmaantuu sankkaa sumua, joka mielestäni tekee maiseman kuvaukselliseksi. Se siivoaa turhat roinat pois ja lisää tunnelmaa.

Sumu syntyy, kun ilmassa oleva näkymätön vesihöyry tiivistyy pieniksi pisaroiksi, jos ilma on tarpeeksi kylmää ja kosteaa. Tänä kesänä kosteutta on saatu riittävästi.

Tavallista on, että sumua esiintyy järvellä tai lahdella, jossa vesistö on kostuttanut lämmintä ilmaa. Selkeinä, heikkotuulisina öinä valuu vaaroilta kylmää, raikasta ilmaa laaksoihin vesien ylle.

Sumun sanotaan olevan pilvi, joka on kosketuksissa maahan. Näkyvyyttä on alle kilometrin, joskus vain muutamia kymmeniä metrejä. Hernerokkasumustakin haastellaan. Semmoinen voi jököttää paikoillaan pitemmän aikaa. Yleensä tuuli hajottaa ja hälventää sumun melko nopeasti päivän mittaan.

Rannasta on kalamajan saareen toista kilometriä. Jos on sumu eikä selvää jälkeä kuten talvella hiihtolatu, on mahotonta osua saareen. Vinttaa millon minnehi. Kompassi on sumulla oltava hyppysissä. Karttaa ja kompassia oon kantapään kautta oppinut pitämään mehässä mukana oli sumu tai ei.


6 kommenttia:

 1. EJ
  nyt oot taas asiassa: 'sankkaa sumua, joka mielestäni tekee maiseman kuvaukselliseksi. Se siivoaa turhat roinat pois ja lisää tunnelmaa'.
  Noinhan se on. Jotenkin pehmentää paikat, koviksesta tulee pehmis.

  Ite päivittäin järjestelen moisen asiantilan. Otan silmälasit pois - ja kas, kaikki jotenkin sulautuu pehmeämmäksi kun terävät ääriviivat katoavat.
  Usko tai elä mutta noin on ja noin teen.
  Nauravat kun kerron. Ethän sie?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väliin tuntuu kuin ihmisen silimät ois keskentekoset. Lasit pittää hankkia ussein jo nuorella ijällä. Tahi jos eivät oo silimät tarkotettujakkaan nykyaikaseen männöön.

   Oon syönynnä kovasti mustikoita (elä naura) ja katso, uusia laseja ei oo tarvinnut vuosikausiin hankkia.

   Poista
  2. Vaimo väittää, että ainahi tuolla kaupungin kartsalla huomoon kevvään tulon hyvin.

   Jos kirjaa luven, niin sen jäläkeen en telekkarista niä vähhään aikaan selevästi mittään.

   Poista
  3. EJ
   eipä sieltä telekkarista tuu muuta kuin urheilua, ja sitähän sie et tahokkaan nähä. :)

   Poista
  4. Tullee sieltä Kettu ja Kriminalisti.

   Poista