sunnuntai 21. elokuuta 2016

VanhuuttaEräs henkilö halusi tästä kuvasta tehyn seinätaulun välttämättä omakseen. On kuulemma niin tsehovilainen tunnelma, mitä se sitten lieneekään.

Minun mieleeni kuva tuo vanhuuven, mutta ei niin, että se merkitsisi luopumisen tuskaa. Päinvastoin käypi aina niin, että kuvan sattuessa silmiin tulen hilpeälle mielelle.

Verkkomökki sijaitsee mainion Onnenvirran rannalla lapsuuvenkylässä ja on nykyisin sortumaisillaan. Siihen liittyy monia makeankirpeitä muistoja.

Vieressä oli muinoin lampare, jossa sammakon kuvusta kehittyi tuhansia ponnapäitä. Niitten äärellä oli keväisin minun ja pappilan saman ikäisen pojan mieluisin askarepaikka, jonka syvämietteiset puuhat keskeytti usein kaverini mummon tummanpuhuva hahmo.

Muistan kuin eilisen päivän, tässä iässä entistä selkeämmin, miten hänen isoäitinsä lähestyi kädet päättäväisesti puuskassa valmiina arvioimaan monisanallisesti harrastuksemme asianmukaisuutta.

Kun vartuin hieman iässä ja viisaudessa, muuttui virta mökin kupeessa erinomaiseksi onkipaikaksi. Koi syö ja ruoste raiskaa, mutta lapsuuven muistot muuttuvat vanhuuvessa kultaisiksi.

6 kommenttia:

 1. EJ
  hailakkuus on highlightiä!

  Eikä minnua nikottele, vaikka siltä tuntus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites se Leinon Eikka hailakkuuvesta: "Langat jo harmaat lyö elon kultainen pirta. Turhaan, oi turhaan tartun ma hetkehen kiinni; riemua ei suo rattoisa seura, ei viini."

   Poista
 2. Ei taijeta Bittiparatiisissa uskoa,
  etten oo ropotti. Yritän läpimenoa vielä kerran.

  Piti kysymäni tiedätkö mistä Onnenvirta
  on saanut nimensä tai jotain tuon
  kallellaan olevan kalamajan historiasta?

  Utelee Tellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvokkaihen asioihen iärelle piäsy on joskus vaikeeta.

   Ei aavistustakaan, mistä Onnenvirta on nimesä suanna. Sen tiijjän, että virran yli on ollut joskus lossi. Lossinhoitajana on ollut Lola-niminen mies tahi nainen. Immeiset huutelivat: Hoi Lola, kun halusivat piästä yli. Siitä tuli nimi kylälle.

   Verkkokommista oon kuullut kerrottavan, että se rakennettiin kenraali Paavo Talvelan kalamatkoja varten viime sotien aikana. Kylän suurin talo, Virran Toivoset, jonka historia on mitä mielenkiintoisin, omistaa arvoisan rakennuksen. Jatkosodan alussa Onnenvirran harjanteelta pommitettiin Korpiselkää. Kenraali Talvela oli johtamassa hyökkäystä Toivosen talosta. Oli kamala ukonilma, salama osui telttaan Puassunkalliolla ja sotilaita kuoli. Tästä kerrotaan Marko Tapion kirjassa Arktinen hysteria.

   Isäni oli tuolloin lähössä Korpiselkää kohti äärimmäisenä miehenä Korpijärven rannalla Tsiikossa Rajapataljoona nelosen riveissä.

   Poista
 3. Ei se sit ookaan mikä vaja hyvänsä.
  Että tuollainen historia! Mielenkiintosta!

  Toteaa Tellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuos vuuvvelta on yhä vähemmän jälellä sen seuvun historiasta. Vanha puusilta purettiin ajat sitten, verkkokommin jäänteet lähtevät pian kevättulvan mukaan, talot ja töllit rapistuvat. Muistotkin tuppaavat haalistumaan.

   Poista