torstai 16. maaliskuuta 2017

Alkossa
Ensimmäisen kerran kävin Alkossa ennen 1960-luvun puoliväliä. Olin eräässä kunnassa kesätöissä urheilu-, nuoriso- ja raittiusohjaajan apulaisena.

Viran varsinainen haltija ei halunnut Alkossa käyvvä, vaan pyysi minua asialle. "Sattuu vielä joku tuttava näkemään." Köröttelimme hänen ooppelillaan viereiseen Joinsuuhun, jossa myymälän eessä kiemurteli pitkä jono.

Ennen kuin sain Monopol -pullon, piti hankkia elämäni ensimmäinen passikuva sekä täyttää ja lunastaa viinakortti. Se ei ole säilynyt tallessa. Toisen korttini (yläkuva) sain, kun Kiteelle avattiin viinakauppa. Nuori ja kaunis olin silloin, nykyisin tuskin valokuvan perusteella viinakorttia saisinkaan.

Alkon myymälä (alakuva) oli vastapäätä työpaikkaani kadun toisella puolella. Eräässä lehtijutussa vaadin sille kohtaa suojatietä. Aloite ei toteutunut, vaan väänsivät vitsiksi.

Viinakortti oli Suomessa käytössä 1944-70. Sillä sai vain tietystä myymälästä. Kortilla pyrittiin estämään salakauppaa ja myyminen väärinkäyttäjille. Huonolla menestyksellä, sillä pullo vaihtoi usein omistajaa jo kaupan pihalla.

Vavistuksella piti kauppaan astua, henkilökunta oli ankaran oloista. Tyyli muuttui täysin, kun Kiteelle tuli viinakauppiaaksi Kolehmainen, tuon kortin myöntäjä. Hän oli täydellisesti Kekkosen näköinen mies, mutta lupsakka kuin mikä. Viinakauppa oli melkoinen  suonenisku paikalliselle teollisuudelle. Kuvassa syrjäkylän miehet oottelevat aamulla putiikin avaamista.


5 kommenttia:

 1. Hyvä Juurikan Tähkän kilpailijan kantakorttiasiakas E J

  Tuosta valvontakamerakuvasta yritin kahtoa, jotta kumpi se on E J, mutta niin on lierit silmille veettynä, jottei ees sitä karvahattua oo tarvittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hattua sentään löytyi näytille, vaikka karvahattua kyllä lupailin tuolla aiemmissa kommenteissa.

   Terveisiä vain Juurikan Tähkän maisemista, siellä olisi tarvittu pilkkijäillä lierihattua tänään, niin aurinko räkitti.

   Ongittelin parin saan metrin päässä 1960-luvun alkupuolen kuuluisimmasta teollisuuskeskittymästä, joka oli kalamajan saaren toisessa päässä. Kevään ensimmäinen joutsen lensi yli ja ahvenia tuli kaheksan kiloa.

   Poista
 2. Klikkasin tuota viinakauppakuvaa suuremmaksi ja aloin ihmetellä. Minkähän takia toisella miehellä on lattiaharja käissä Alkoon mennessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   harjakaiset Taskisella jossain vissiin. Siks.

   Poista
  2. Juu, siinä se selitys. Harja unohtunut kätteen vielä aamusella.

   Poista