torstai 9. maaliskuuta 2017

Evoluutio


Koirien kanssa touhutessa ajatukset eksyvät joskus syntyihin syviin. Kuten evoluutioon.

Lapinkoira on vissiin muutaman tuhat vuotta elellyt ihmisen kaverina lähinnä kai pohjoisella pallonpuoliskolla. Pakkaset ovat paukkuneet ja lunta on satanut.

Monta kertaa oon kummastellut, miksi arktisissa oloissa kasvaneen rodun edustaja joutuu tuhkeroisella kelillä nyhtämään vähän väliä lumipaakkuja tassunpohjistaan. Ne vaikeuttavat kulkemista. Ei meijjän toisilla koirilla oo sitä riesaa.

Eikö evoluutio ole lapinkoiran kohalla pelittänyt? Ehkä ilmiön syy on siinä, että aikain kuluessa sille on kehittynyt varpaanväleihin pakkasilla suojaavia karvoja. Lämpimillä seuduilla maleskelleilla koirilla ei vastaavia ole.

Lapinkoira on aikoinaan paarustanut porojen perässä pehmeässä umpihangessa, jossa lumi ei joko tartu tassuihin tai ei haittaa. Kovemmat tiealustat eivät vielä kovin monta sataa vuotta ole olleet olemassa.

Heureka!


4 kommenttia:

 1. Hyvä tassuspesialisti E J

  Mites on noilla susilla varvasvälit ?
  Nehän on ikänsä pohjoisen lumilla peurain perässä jolkottaneet.
  Jos niijjen tassut toimivat ongelmia aiheuttamatta, niin sitten vaan evoluutiota auttamaan, ja susiet tassugeenisiirtoja lapinkoiriin istuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suven suhteen en oo kyllä tassuspesialisti. Paljaat sillä on ainakin anturat, toisin kuin naalilla. En oo ikinä elävänä sutta nähnyt, vaikka väittävät täällä niitä pihamailla vilisevän. Kukaan ei oo kertonut, että ontuen kulkisi, kuten lapinkoira tietyllä kelillä.

   Mutta pittää kahtoa, kunhan suven tapaan. Se on ollut harras toive jo pitkään.

   Poista
  2. Hyvät Yönsudet,

   muutaman koulun vitriinissä suattas vielä suven tavata: joten eikun kuapin lasovet auki tutkimaan!

   Poista
  3. Kitteen kunnantalon aulassa oli aikoinaan täytetty susi. Valtuusto päätti sen kuitenkin eräitten vaalien kynnyksellä poistaa, ihmisiä kuulemma niin pelotti tulla asioimaan.

   Poista