lauantai 11. maaliskuuta 2017

Hartaushetki


Kun suuntasimme aamulla kirpputojotan keulan kalajäille, siellä olikin käynnissä paikallinen pilkkikisa. Jonniinmoista hartaushetkeä nämä kilpailut muistuttavat.

Tihein rykelmä oli monivuotiseen totuttuun tapaan kalamajalta sata metriä etelään. Siinä on minun vakipaikkani, jonka maamerkit ovat kyläläisten hyvässä muistissa.

Sain siitä kerran seihtemän (7) kilon hauven. Piti kairata viereen kuuvven tuuman reikä, kun ei nelituumasesta ylös mahtunut.

Pujotin hauven naruun ja vejin sitä perässäni rantaan. Kun onni oli oikein myötä, niin eikös kylän nuottaporukka sattunut nostimelle reitin varrella.

"On tainnut verkko antaa kalan", lausui lähimmäinen kalastaja.

Muina miehinä hiihtelin, toisesta suupielestä ohimennen mainiten: "Pilikillä tämä".

Siitä on nyt kolomisenkymmentä vuotta. Lienee aika kertoa, ettei se pilikillä tullut, vaan matikkakoukkuun oli erehtynyt. Ahmaisi mahaansa koukkuun tarttuneen kilosen matikan.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hyvä se on juhlallisuuksiin jotenkin osallistua.

   Poista
 2. Viikonloppuna oltiin mökillä, ja lauantaina ei ristin sielua näkynyt Loitimon jäällä, ei ees yhtään moottorikelkkaa, kuten vielä kolmevuosikymmentä sitten, jolloin tuo mökkeily aloitettiin. Silloin moottorikelkat surrasi ja pilkittäjiä oli mustanaan niillä tietyillä apajapaikoilla. - Sunnuntaina oli sitten vähän enempi elämää, kun vunukat vanhempineen ja koirineen kirmasivat kestävällä hangella. Mutta ne vanhat pilkittäjät ovat siellä paremmilla taivaisilla apajilla, ja nuoret varmaankin Särkijärvellä tai muualla, jos ketä pilkkiminen kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä päin pilkkijöitä vielä näkyy, mutta muut kalastajat ovat vähentyneet selvästi. Nuoria ei verkkojen kanssa mesominen kiinnosta, eikä kaikilla riitä rahaa luksusveneisiin, joilla uistinta vetää.

   Poista
 3. Meillä onkin kesäaikaan käytössä lauttalaituri 3x6, ja ihan uisteluun Loitimolla. Se on huonojalkaisellekin parempi vaihtoehto kuin vene. Ja sopii grillit yms. mukaan ..lepotuoleista puhumattakaan. Eikä tarvii kuin pienen moottorin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä saa vaikka pilkitellä kesällä, kun poraa reiän lauttaan.

   Poista