lauantai 18. maaliskuuta 2017

Lakki

Kaivelin jotain tarvekalua laatikoista ja viimeisestä mahollisesta löytyikin. Sen alla oli vielä jotain muuta, jonka luulin jo kadonneen.

Tulenkantajat -tutkielmahan siellä, 1964 eräässä kansankorkeakoulussa väsäämäni, 43 aanelosta hartaasti ikivanahalla ja isokokoisella Remingtonilla naputeltuna. Kirjallisuuven ja sielutieteen innostavana opettajana oli Matti Lehtinen (ei se oopperalaulaja). Hänen edeltäjiään oli Unto Kupiainen, jonka henki liikkui yhä oppilaitoksen yllä.

Tulenkantajain ryhmä tuli tunnetuksi samannimisen julkaisun myötä. Tulenkantajat-albumia alkoi julkaista 1924 Nuoren Voiman Liiton kirjallinen piiri. Muutaman vuoden kuluttua se muuttui lehdeksi, joka ilmestyi sotiin asti. Jonkinlaista vastavoimaa äärioikeistolle se edusti. Toimittajina olivat Erkki Vala ja Olavi Paavolainen, avustajina mm. Pentti Haanpää, Toivo Pekkanen, Katri Vala, Viljo Kajava ja Arvo Turtiainen.

Tuskin muuten olis tullut Bittiparatiisissa tutkielmaa esiteltyä, mutta eräälle sivulle oli talletettu Tulenkantajat -lehdessä 1930 ollut huomionarvoinen runo, kirjoittajana Valdemar Sara.

Kävi katua kreivi
siro, hohtavatakki...
Yks kaks tuli tuuli,
meni kreiviltä lakki.

Läks kiistaten perään
koko kansansakki:
mikä kunnia antaa
kreiville lakki.

Ja kiistassa voitti
eräs koiranrakki -
ja se otti ja kreivin
lakkihin kakki.

Mulle kävi kuvassa olevan vilttihatun kanssa hieman samalla tavalla. Olin menossa se päässä pilkkimään, kun järvenselältä puhalsi vihuri ja hattu lähti pyörimään hankea pitkin. Onneksi ei mennyt kuin muutaman kymmenen metriä.

Vennään rajan lähellä lähti aikoinaan 90 litran muovinen verkkosaavi vierailulle naapurimaahan kieräjäätä pitkin. Ei oo kuulunut sen koommin mittään. Saavi oli tyhjä.

10 kommenttia:

 1. Onneksi on sammutuspeite seinällä
  jos tuo tulenkanto riehahtaa vaikka
  uuteeen liekkiin.
  *
  Kantsii pitää lierikostaan kiinni kun
  teitilläkin on niitä koiria.

  Toivoo Tellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, se on sammutuspeite. Ite en saanut päähäni, mikä se vois olla.

   Ihmettelin myös kovin, miksi laukaisen kameraa vasemmalla käillä, vaikka oon oikeakätinen.

   Poista
 2. Hyvä rajan siunauksellisuuskommentaattori E J

  Kannattaa länsi- eli lounaistuulella viijjä turhat roinat sinne rajan pintaan.
  Mikä on toiselle jätettä, voipi toiselle olla aarre !

  Onkos se tuo lierihattu Alkon ovivahtiharjamiehen ?
  Olkihattu siellä taustalla on varmaankin Tapsan jättämä.
  Siitä on tulenliekit piettävä ettäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä hatuissa löytyy. Lierihattu on minun ja olkihattu kalamajan valtiattaren lomapäähine, jolla hän suojaa kesäisin sievää nenäänsä kesakoilta.

   Kerran oli Vennäälle mennä tähellistäkin tavaraa. Kesämyrskyllä oli irronnut rajan viereen lasketun muikkujatan toinen pää ja verkot purjehtivat osittain väärälle puolelle. Onneksi lähellä oli rajatolppa. Minä tarrasin siitä kiinni ja appiukko veti verkot takasin Suomeen. Muikku oli käynyt hyvin pyyvykseen.

   Muikut eivät joutuneet syytteeseen, sillä varsinainen rajaloukkaus se ei ollut. Itärajan vesillä suomalaisten tolpat ovat sadan metrin päässä varsinaisesta rajaviivasta.

   Poista
  2. EJ
   varotus, achtung!
   Kun peset joskus tuon lierihatun niin elä menettele siskoni lailla, joka työnsi lankoni vilttihatun pesukoneeseen ja luuli sen sieltä samanmuotosena takasin saavansa. E ei! Kaiken muun pyykin löyti koneesta, mutta hattu oli kokonaan hävinnyt.
   Lopulta aikansa käsin rumpua pyöritettyään, se oli tarttunut käteen jostain rummun kulmalta semmosena nyrkinkokosena puakkuna.
   Suluka varmaan oli hävinny lopullisesti? luulemma.

   Poista
  3. Meijjän hattuja ei oo pesty kertaakaan. Vaimoni pyysi mainitsemaan, että olkihattu on ostettu 30 vuotta sitten Venetsiasta.

   Kirjahyllyllä repaleiseksi luetut kirjat ovat Tsehovia... vai olikohan ne Dostojevskia...

   Poista
  4. EJ
   näkyy ainakii Gontsan Oblomovia olevan hyllyn täytteenä teillä pitkällään.
   Makosaa luettavaa.

   Poista
  5. Suattaa olla Oblomoviakin, vain se on yhä pahasti kesken. Kaikenlaisia kiireitä on ollut.

   Poista
  6. EJ
   on tainnu kiireet olla valonkestämättömiä, mikäli uuvvemman plokasun kuvista jottai voip piätellä: aurinkolasia ja karvareuhkaa piällä kun kotia tulet.

   Se muuten se yks karvareuhkaaja ei pitäny sitä reuhkaasa istuntojen aikana - sehän ois muuten vetenä valunu koko mies.

   Poista
  7. Vaimo rekisteröi tappauksen kuvien kera.

   Poista