keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Nuorta voimaa

Muistojen laatikosta putkahti esille Nuoren Voiman Liiton jäsenkirja. Kääntelin sitä hellävaroen ja kunnioituksella, vaikka koskaan ei liene tuolle käyttöä ollut.

Jäsenkirjan mukaan minut oli hyväksytty NVL:n kirjallisen harrastuspiirin kuparimerkkijäseneksi joulukuun 5. päivänä 1964. Allekirjoittajana oli ylijohtaja Juha Nevalainen, myöhemmin  Hesarin toimituspäällikkö ja Viikkosanomien päätoimittaja.

Runoja sinne lähetin näytteeksi, samantapaisia kuin Bittiparatiisiin laittamani. Ei lähtenyt runoilijan ura vetämään, vaan mitäpä huolin veitikka nuori. Runoileminen oli muuten vain elintärkeää noihin aikoihin, ja tuosta puljusta sai palautetta harrastuksestaan. Korven eläjälle se oli jotain ainutlaatuista.

NVL on kaiketi nykyisinkin olemassa. Harvoin siitä vain kuulee ja näkee julkisuuvessa.

Huomenissa kerron eräästä toisesta kortista, jota tarvittiin usein.


4 kommenttia:

 1. EJ
  Komiat on nimmarit!

  Iteltäni jäi koko pulju aikonaan huomaamatta; eikähän nuo hirveetä ääntä pijä nykyäänkään, vaikka voimissaan näyttäs olevan kun luin Kritiikin Uutisten kuvasatoa jostai helekkarin julukkarista: https://www.kritiikinuutiset.fi/2017/03/13/kuvasatoa-kritiikin-uutisten-verkkolehden-julkkareista-ja-kriitikkobattlesta/

  Joku Noora Mattila on Nuori Voima -lehden päätoimittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä minunkaan kanssakäyminen NVL:n kanssa kovin pitkäaikusta ollut. Kohta keksivät, että runojen kritiikistä pittää suaha rahhaa. Mistäpä sitä ois revässyt, kun noihin aikoihin leipäkin piti joskus korvata runolla.

   Kerran kokeilin, miten paljon arviointi on kiinni henkilöstä eli laitoin samoja tekeleitä uuvestaan. Melkein päinvastainen oli mielipije uuvella kriitikolla.

   Runojen ikeestä minut lopullisesti vapautti kotoinen kirjailijamme Jouko Puhakka. Hän palautti erääseen kilpaan lähettämäni runot saatesanoin: "Runot eivät synny siten, että laitellaan sanoja peräkkäin. Runot syntyvät monien henkisten vaikeuksien kautta..."

   Poista
 2. Hyvä kasvoton E J

  Ei ois tuosta kasvokuvasta arvannut polliisikaan, jotta onko kyseessä Somaliaan palautettava rikollinen, vaiko suomalainen lainkuuliainen henkilö.
  Etninen profilointi loistaa poissaolollaan. Samoin kasvot peittävä karvahattu.
  Onneksi siinä lukee jotta Valokuva. Jos ei kuka muuten selvää asiaa ymmärrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo vissiin tuohon aikaan ollut mulla ees passikuvaa eikä passiakaan, on pitänyt valokuva korvata tuolla tavalla. Kainouvesta ei oo ollut kyse.

   Karvahattuja mulla oli jo silloin ja myöhemminkin. Jos jostain vielä löytyy niin pannaan näkösälle. Kiitos vuan plokiaiheesta.

   Poista