maanantai 27. maaliskuuta 2017

Punanokat


Kuva: Lissu Kaivolehto
Ei oo selevinnyt kolmen punanokkaisen kanadanhanhen arvoitus mulle, vaikka oon kirjoja kahellut ja nettiä selannut. Mielenkiintoinen on Lissun lähettämä kuva. Kanadanhanhen nokka on yleensä musta.

Veispuukissa on kuulemma arvioitu kyseessä olevan nuoren linnun. Vastaan en intä, voivat olla oikeessa, mutta löytämättä on mulla tieto ja kuva, jossa poikasilla tai nuorilla kanadanhanhilla olisi punertavaa nokassa. Vaaleanpunaista on esimerkiksi tundrahanhella tai lyhytnokkahanhella ja merihanhellakin. Harvinaisella, uhanalaisella kiljuhanhella on niinikään nokassa aina punaista. Poskilaikkua millään näillä hanhilla ei kuitenkaan kuvien perusteella ole. Kuvan linnulla on silmän ympärillä rengas, mikä viittaisi kiljuhanheen.

Erikoisen näköiset linnut voivat olla kahden lajin risteytymiä tai muuten vain poikkeuksellisesti värittyneitä, valistetaan Lasse J. Laineen Suomen linnut tunnistusoppaassa (Otava 2015). Tarhatuissa linnuissa kerrotaan olevan poikkeavia yksilöitä. Suomessa on netin mukaan kokeiltu kiljuhanhen istutuksia siten, että emona olisi valkoposkia ja poikasina kiljuhanhia.

En vihjaile enkä ainakaan väitä mitään, jos kerron, että Karjalan Pyhäjärvellä kanadanhanhi ja laulujoutsen viihtyivät eräänä kesänä erittäin hyvin toistensa seurassa (alakuva). Kovin tarkkaan en niihen yhteiselämään perehtynyt, lienevät muuten vain olleet kamuja keskenään, mikä sekin on poikkeuksellista. Tavallisesti niihen sanotaan nahistelevan reviireistä ja sen semmoisista.4 kommenttia:

 1. EJ,
  Kiitos paneutumisesta punanokan arvoitukseen. Pitänee lähettää kuva vielä jonnekin kysy luonnosta-palstalle.

  Seurasin koko viime kesän joutsenten ja kanadanhanhien yhteiseloa joutsenen pesän läheisyydessä. Ei ollut hanhilla asiaa pesän läheisyyteen, tulivat häädetyiksi välittömästi, jos uskaltautuivat kymmentä metriä lähemmäs.

  Just näin yhen kaverini fb-päivityksestä, että ensimmäiset (2) valkoposkihanhetkin ovat saapuneet rannoillemme. Seuraavaks ootellaan porkkananokkaa eli meriharakkaa rantaniitylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti kallistun sille kannalle, että tuo punanokka kuuluu herrasväki Kiljusiin tavalla tai toisella. Siinä vois olla sopiva konserttikumppani härkälinnulle ja nokikanalle.

   Mutta kerrohan, jos saat asiantuntijoilta oikean vastauksen arvoitukseen.

   Poista
 2. Kiitos molemmille, palsta-Eki ja palstanpiästä-Lissu, huomioista, ja kuvista! Ja tekstistä, molempien!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annu,

   löytysköhän Keski-Karjalan luontoyhistyksestä hanhipulman ratkaisijaa?

   Poista