maanantai 13. maaliskuuta 2017

Radikaalit

Tavailin taannoin Hesarista juttua "Uudenlainen toiminta täyttää syrjäseutuja". Kirjoittaja oli rohvessori Pertti Rannikko Itä-Suomen yliopistosta.

Monin paikoin tyhjeneminen on jo ohitettu, nyt syrjäisellä maaseuvulla alkavat jyllätä vapaa-ajan viettäjät, vaihtoehtoisen elämäntavan etsijät ja globaalit yritykset. Tällaista sanomaa tuotiin esiin.

Entistä useampi liikkuja on kesäasukas, matkailija, retkeilijä, luontoharrastaja, metsästäjä ja kalastaja. Ulkomaiset kaivosyhtiöt ja ulkomaista halpatyövoimaa käyttävät metsäyritykset tekevät maihinnousua kuin Coca-Cola aikoinaan Vanhaan Valamoon.

Mielenkiintoinen oli Rannikon ilmaisu "radikaalin maaseudun nousu". Sillä hän tarkoittaa kyliin saapuneita uutta elämäntapaa etsiviä, usein nuoria aikuisia ja lapsiperheitä, jotka haluavat elää omavaraisesti ja ympäristöä kuormittamatta.

Radikaaleiksi sanottiin 1960-70 -luvuilla vihaisia nuoria, jotka kyseenalaistivat ja haastoivat aiempien sukupolvien arvoja. Heillä oli paljon sanottavaa etenkin kulttuuririntamalla, ja tuloksiakin syntyi.

Maaseudun nykyisillä ryhmillä näyttäisi olevan erilaisia intressejä, jolloin muodostuu vastavoimien kesken jännitteitä ja ristiriitoja. Rannikko toteaa, että markkinavoimien, ympäristönsuojelun ja luonnon virkistyskäytön kohdatessa yhteiskunnallinen keskustelu voimistuu.

Toivottavasti keskustelusta ja sen pohjalta tehtävästä päätöksenteosta on apua meille syrjäseutulaisille. Mukavaa olisi, jos meijjän iäni kuuluisi terhakasti piäkaupungissa, jossa paljolti  päätetään satavuotiaan Suomen tulevaisuuvesta.


2 kommenttia:

 1. Hyvä radikalisoitunut E J ynnä stagnaatioväki

  Nykyjään kuulemma vapaat radikaalit ovat niitä pahimpia.
  Jokahinen niitä mukanamme kannamme. Ei hyvä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis varmaan parasta tehä kokonaisriskin arviointi, annetaanko radikaalien riehua vapaina vai määrätäänkö punaviinikuuri niitten taltuttamiseksi.

   Poista