maanantai 13. maaliskuuta 2017

Suomi sata

Sosiaalisesta mediasta luin äskettäin, että "Haluan muutaman sanan kirjoittaa, kun vielä ollaan vapaassa maassa. Suomi täyttää 100-vuotta. Näihin juhlallisuuksiin minun mielestäni pitäisi ottaa jo edesmenneet evakot ja heidän panos nykysuomen kehityksessä. Monimuotoisen elämän he ovat viettäneet, kuka mitenkin. He joilla oli maata evakkoon lähtiessä saivat kylmäntilan. Elämä piti aloittaa alusta keskeltä korpea oli vain tulijan luja usko tulevaan.
Korven raivaaja kansa omin käsin teki laittaen suot ja kiviset vaarat kasvukuntoon viljaa tuottamaan perheen tarpeiksi. Nopeesti silloin Suomen peltopinta-ala kasvoi. Sama raivaaja sukupolvi tuotti jälkeläisiä ja sitä seurasi maalta muutto aalto tehtaiden työvoimaksi ruotsiin ja pääkaupunki seudulle."

Eipä siihen kovin paljon ole lisättävää. Korkeintaan sen verran, että usein nuo kivenraivaajat olivat rintamamiehiä ja sotainvalideja, fyysisesti ja/tai henkisesti. Suomi kohteli heitä sotien jälkeen huonosti.

Kävin 1970-luvulla tekemässä juttua rintamamiestalosta ja sen rakentajasta. Kun aloin kysellä, missä voitas kuva ottaa, hän nakkasi hatun päähänsä ja marssi raivaamansa pellon laitaan kivikasalle. Siellä hän risti kätensä ja poseerasi.

8 kommenttia:

 1. Lissu+Hikka,

  talavisovan piättymispäivän kunniaksi kiitos omasta ja korvenraivaaja-rintamamiesten puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin. Kiitos (tästäkin) kirjoituksesta - kuin myös kuvasta

   Poista
 2. Hyvä kivenraivaajaväki

  Talvisodan päättymispäivänä muistuu mieleen Nuijamaan kirkonkylässä ( taitaa olla Lappeenrantaa nykyään ) oleva jumalattoman iso kivi, Sormuskivi, jonka kylkeen on laitettu muistolaatta Talvisotaan lähtevien kokoontumispaikan muistoksi.
  Melkeen vei Molotov sen kiven, vaan pieni marginaali jäi kiven ja uuvven rajan väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mittään, vaikka Molotohvi ois kiven vienyt, niitä riittää täällä. Itärajan pinnassa on erityisen ahkeraa kivenpyörittäjäkansaa, melekein joka mutkassa alkaa olla joku muistokivi.

   Kitteellä kävivät joku vuoskymmen sitten eteläpohjalaiset paljastamassa muistokiven jonkun taistelun kunniaksi. Kuvaavaa oli, että paikallinen vallesmanni omakätisesti piti juhlallisuuksien aikana pystyssä humalaisimpia pohjalaisia. Yhteisellä asialla oltiin.

   Poista
 3. Hyvä pohjalaisten vertikaaliasentotarkkailija E J

  Se taisi olla se vuonna 1969 paljastettu laatta.
  Enkä tarkoita niitten pohjalaishumalikkojen jalkojensa eteen valamaa mahansisältöperäistä laattavalosta.

  Tuolloin lienee legendaarinen Kauhavan ruma vallesmanni jo ollut manan majoilla, joten piti sikäläisiltä paikallisilta ottaa vastaan virka-apua !

  Muuten ois aika monta ryssää tarvittu sitä Sormuskiveä siirtämään uuvven rajan taakse.
  Helpommin ois Molotohvi kivestä omaan pussiinsa lisukkeen saanut, jos ois tehnyt semmosen Korsimon mutkan siihen Nuijamaan kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista tarkkaa vuosilukua, jolloin kyseinen muistomerkki paljastettiin, mutta oisko ollut 70-luvun loppupuolella.

   Sen vain muistan, että seuraavana aamuna mennessäni työpaikalle oli ovella jo odottamassa Armin mies Viljo Ratia, jota olin haastatellut edellispäivänä. Halusi päivän lehen. Ratian pataljoona osallistui taisteluihin.

   Sodanaikaisesta tapahtumasta on kai kirjoitettu useita kirjoja, hyllyssäni näyttää olevan Ilmari Turjan Kumuri, Wsoy 1989.

   Poista