perjantai 10. maaliskuuta 2017

Ulkoruokintaa


Mietin kotvasen, mistä tuo otsikon ilmaisu on tuttu. Taisi olla niin, että sen kuuli penskana ruokapöyvässä, jos marisi jostain sapuskasta.

Jäniksille ja mehtäkauriille kelpaavat talvisin mehästäjien virittelemät syöttöpaikat. Riistanhoijon nimellä sitä harrastetaan. Ainakin kauriilla ovat paksulumisina talvina ruokintakatokset tarpeen, ja helpottaahan pupujakin, jos niille haapoja kuavellaan. Ei tarvihe puuhun kiivetä.

Joskus huomaa, että pikkulintujenkin talaviruokinnasta on vähintään kahenlaista mielipijettä. Totta lienee, että löytäisivät ne ihekkin syötävänsä ilman ihmistä, mutta on se vaan niin mukava seurailla, kun ikkunan alla tilskuttavat. Ja jotenkin omaatuntoa hivelee, kun olevinaan hyväntekeväisyyttä tulee harjoitettua.


4 kommenttia:

 1. Totta: olokoon, jotta "hyväntekeväisyyttä", mutta on siinä ihmis-itsekäs-kuluma, myös: elinpiiri laajentuu: emme ole yksin-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parina syksynä on tullut kokeiltua, että jospa ei alottas ollenkaan. Kohta takoo talitintti närkästyneenä koivillaan ikkunalautaa, että missäs muona viipyy.

   Poista
 2. Hyvät ravitsemusasiantuntijat

  Helsingissä sitä oikeen Aleksis Kiven patsaan äärellä ulkoruokitaan rottia. Naisväkeä on nähty kauraryynipussin kanssa.
  Jostakin syystä sitä pidetään pahana asiana :-)
  No mustaa surmaa ehkä pelätään ?

  Vaikka kauriitten ruokkiminen se puolestaan levittää puutiaisia, jotta kohta koko Suomessa saapi Borelliaa ja Kumlingen aivokuumetta pelätä :-(

  Sitä voipi keinoruokinnalla tehä eläimillen hallaakin !
  Niinku, jos vanhan ohjeen mukaan lapamatoa syöttää niin jotta seihtemänä päivänä aina jäätelöperäruiskeen lisukkeeksi ruiskauttaa suklaakastiketta.
  Mutta kaheksantena päivänä jättää sen suklaakastikkeen poijjes.
  Hetikohta lapamato työntää päänsä anuksesta ja närkästyneenä huutaa, jotta missäs se mun suklaakastikkeeni viipyy !
  Ilkiämieliset matoallihenkiset madonvihaajat silloin oitis tarttuvat matoparkaa kurkusta, ja kuristavat hengiltä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehottomasti on viärin, jos rottia ulukoruokinnassa pietään. Sisällä niitä pittää syöttää, jotta eivät poloset palellu. Eikö ne elläinsuojeluviranomaset jo Hesassa tämmöseen epäkohtaan puutu.

   Mehästäjät ruokkivat kauriita pyyteettömästi siinä toivossa, jotta ne mahollisimman paljon kesyyntyisivät ja olisivat helepompia ampua. Tekevät samalla arvokasta kansanterveystyötä, kun torjuvat aivokuumetta.

   Lapamatohommaan en ota kantaa, kun pääsin niistä jo penskana eroon. Sitä paitsi matoalli valehteli, että särkikala, paha pala. Suolasärki on minusta hyvä palanpainikkeena, varsinkin kessäytynyt. Jostain luin, ettei niistä tule lapamatoja, vaan huonosti kypsennetyistä ahvenista, haukiloista ja matikoista.

   Poista