perjantai 23. helmikuuta 2018

Evakkopiironki


Enpä koskaan tullut kysyneeksi, missä mummoni tai meidänkään perheemme vähäiset Ilmakasta mukaan haalitut huonekalut olivat sillä aikaa, kun niiden omistajat olivat toisten nurkissa evakossa. Ei mummon piironki ainakaan mahtunut sen ison laihiaistalon pieneen piharakennukseen, jonne mahtui hädin tuskin sänky ruostuneen rautakamiinan seuraksi. Ja useimmiten minäkin mummoni seuraksi.

Siitäkään ei ole tietoa, oliko piironki mukana evakkoreissulla Maaningalla. Ensimmäinen evakkoreissu, joka suuntautui Maaningalle, oli sikälikin kohtalokas, että ukkini ei kestänyt tuota rahtinkia, vaan nukkui siellä ikiuneen.

Kuva EJ
Keväällä 1949 mummo ja piironki ilmaantuivat uuden rintamamiestalomme yläkertaan. Kaiken kokemansa jälkeen piironki oli ihmeen siistissä kunnossa, tai ehkä se maalattiin uudelleen.

Piirongin uumeniin mahtui ihmeen paljon tavaraa. Alimmassa pitkässä laatikossa oli liinavaatteita, keskimmäisessä pöytäliinoja ja pyyhkeitä ja ylimmässä mummon alusvaatteita, kankaisia nenäliinoja, muutama huivi ja musta käsilaukku.

Nämä laatikot eivät muksuja kiinnostaneet, piirongin yläosa oli paljon mielenkiintoisempi. Ainakin sen päällys, jonne emme edes ylettäneet kuin jakkaran päällä seisten.

Piirongin seinämät levenivät ylöspäin, ja niinpä kaksi vierekkäin olevaa ylintä laatikkoa tuntuivat hallitsevan kokonaisuutta. Toisessa ylälaatikossa oli mummon tärkeitä, kuten blokki kirjoituspaperia, kirjekuoria ja kosmoskynä. Myös valokuva-albumi ja isokokoinen virsikirja mahtuivat tuohon laatikkoon. Ja tietenkin almanakka ja vieraskirja.

Toinen ylälaatikko oli penkojan aarreaitta. Oli silmäneuloja, parsinneuloja,nuppineuloja, hakaneuloja, hiusneuloja. Oli kanttinauhaa, kuminauhaa ja sukkanauhaa. Oli karhulankaa, parsimislankaa, rihmarullia, pieniä lankakeriä, sukkapuikkoja ja virkkuukoukkuja. Ja tietenkin pitkäteräiset sakset. Kaikki tuiki tarpeellista tavaraa. Sieltä löytyi myös täikampa, jolla mummo harasi hiuksemme varmuuden vuoksi.

Piirongin päällys kiinnosti myös sen takia, että sen takana seinässä oli peili. Siitä voi nähdä itsensä, mutta myös piirongin päälle asestetut tavarat heijasteena.

Kannen päällä komeili kaksihaarainen, takorautainen kynttilänjalka.Sen oikealla puolella oli kaksi pyöreää rasiaa, molemmat vanhimman pojan sodassa tekemiä puhdetöitä. Toisessa mummo säilytti nappeja, toisessa neppareita ja hakasia. Tason päällä oli myös tummahko myrkkylasi (lysteri) maljakko ja pyöreänaamainen herätyskello. Saattoi siellä olla muutakin tilpehööriä, ainakin mummon metallisankaiset, pyöreät silmälasit. Tai kenenkä ne lie alunperin olleet, ainakin sankoja oli korjailtu langanpätkillä.

Kun mummosta jätti aika, piironki siirrettiin ullakolle. Kun vanhoja huonekaluja alettiin arvostaa uudelleen, pyysin piironkia itselleni. Isä sanoi, että se on jo niin huonokuntoinen, ettei sitä voi antaa kenellekkään. Ehkä hän halusi pitää sen muistona rajan taakse jääneestä lapsuudenkodistaan.

Kuva Matti H
Siitäkään ei ole tietoa, oliko piironki ostettu jostain liikkeestä vai oliko isän isä tehnyt sen mahdollisesti itse. Ukki oli käynyt puuseppäkoulun ja luulenpa, että ainakin alakuvassa oleva pieni pesukomuutti on hänen tekemänsä. Sekin lie kokenut evakkoreissut, koska sen pohjasta löytyy ukin nimi.

Kun olin mummon luona yötä, nukuimme selät vastakkain. Kuinka turvallista se olikaan! Joskus yöllä heräsin siihen, että mummo istui sängynlaidalla ja huokaili. Eipä ihme. Kohtalon virta oli kuljetellut niin, että melkein koko elämä mahtui piirongin laatikoihin.Ride

4 kommenttia:

 1. Kuvaamani piironki on vaimoni ukin tekemä Kutsun Lusikkavaarasta. Sillä on nyt kunniapaikka Bittiparatiisin toimituksessa. Laatikoitten sisältöä en tohi kertoa.

  VastaaPoista
 2. Minulla on 30- luvulta vihreä evakkosenkki.

  VastaaPoista
 3. Mukava olis lukea niistä kalusteista,
  jotka pelastuivat sodan melskeistä
  ja evakkoreissuista. Mummoltani katosi
  rukki välillä Laihia-Hämeenlinna. Eli ilmeisesti
  se varastettiin.

  VastaaPoista
 4. Kuulin kerran tarinan eräästä pälkjärveläisestä perheestä, joka pakkasi huolellisesti mesimarjahillopurkit piirongin laatikoihin evakkomatkaa varten. Eivät kestäneet purkit ehjinä matkaa.

  VastaaPoista