lauantai 24. helmikuuta 2018

HarmaahaikaraHarmaahaikara on tulokaslaji lähes sadan vuoden takaa. Noin metrin korkuinen lintu pesii usein pienissä yhdyskunnissa ja rakentaa risupesänsä puun latvaan. Harmaahaikarat pesivät Etelä-Suomessa. Pesimäkannaksi on arvioitu 700-1000 paria. Lintu on rauhoitettu.

Helsingin Vanhankaupunginlahdella eräässä saaressa on kuulemani mukaan ollut jo muutaman vuoden ajan yhdyskunta, jossa on parikymmentä harmaahaikaran pesää.

Yksittäisiä harmaahaikaroita on silloin tällöin nähty tässäkin minun rantareittini varrella. Ensimmäinen kerta oli pari vuotta sitten ennen joulua. Muutaman viikon ajan sen saattoi nähdä silloin tällöin kököttämässä vastarannan laiturilla.

Näihin aikoihin vuosi sitten haikara ilmestyi uudelleen maisemiin, vaikka oli jo lunta ja jäätä. Laiturilta se hiipparoi sorsasyöttölän reunaan kalastamaan einettä itelleen.

Syksyllä eräs kameranulkoiluttajakaverini oli Roihuvuoren venesatamassa nähnyt harmaahaikaran moottoriveneessä. Oli saanut otetuksi kuvan, kun haikara tutkii nokallaan veneen moottoria.

Lissu

3 kommenttia:

 1. Muutama vuosi sitten näin ensimmäisen ja ainoan kerran harmaahaikaran kotikulmilla. Saattaa kuulostaa kulahtaneelta, mutta niinpä vain tuli vauvauutisia kohta lähisuvulta.

  VastaaPoista
 2. Viron puolella olen nähnyt haikaran pesiä, mutta en
  haikaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie seurasin viime keväänä Viron luontokameroista harmaahaikaroiden pesivää yhdyskuntaa. Pesiä oli tosi paljon ja metakka hirmuinen. Välillä kamera näytti yleisnäkymää ja välillä zoomasi yksittäisille pesille.

   Poista