torstai 15. helmikuuta 2018

JoutsenetOli sunnuntaiaamu. Isä katsoi aamukahvipöydässä ulos ja huomasi, että lintujen ruokintapaikalla kävi vilske. Vanhoja jyviä oli tullut esille lumesta ja ja ne maistuivat talitinteille ja varpusille, muutama keltasirkkukin oli mukana ja vihervarpunen.
- Mitäs jos lähdetään kuvauskeikalle, sanoi isä Paulille.
- Voin minä lähteä. Minne mennään?
- Vaikka sinne joutsenpaikalle.
- Eiväthän ne vielä ole siellä.
- Joskus joutsenet tulevat jo maaliskuun lopulla.

Niin pakattiin kameravehkeet ja suunnistettiin korpimaisemiin. Ylämaalla käännyttiin rajavyöhykkeelle päin ja ohitettiin maalaistaloja. Pauli huomasi, miten yhden talon pihassa oli paljon lintuja ruokintakatoksessa. Isä tuumi, että sellainen tapa on hyvä, varsinkin maaseudulla. Sitten nähtiin järvenselkää ja lopulta tuli vastaan rajavyöhykkeen merkki.

Kohta tultiin joutsensulalle. Ja mitä kummaa. Sulan rajassa, jään päällä, tepasteli muutama joutsen. Ne harppoivat siinä kuin maalaisisännät, vähän vaappuen. Jälkeen jäi suuria painanteita räpylöistä.

Isä kaivoi kameran esille. Hän kiersi objektiiviksi pitkän putken, jolla sai lähikuvia. Hän oli oikein tyytyväinen. Jostakin kuului toitotus. Joutsen lähestyi lentäen paikkaa. Isä otti siitä nopeasti muutaman lentokuvan.

Paluumatkalla isä tuumi, että joskus joutsenet tulevat liian aikaisin ja joutuvat kärsimään kylmästä. Joskus ne jäätyvät kuoliaiksi. Kun joutsen kuolee, se laulaa kauneimman laulunsa vähän ennen kuolemaa. Sitä nimitetään joutsenlauluksi. ”Toivottavasti noilla joutsenilla on hyvä tuuri”, tuumi Pauli.

Jouko

3 kommenttia:

 1. Jos säät ovat suotuisat, nähhään ekat joutsenet täällä reilun kuukauven päästä. Tätä juttua lukemalla on hyvä virittäytyä tunnelmaan.

  Etelärannikolla kai jokunen on talvehtinut tänäkin talvena, vai mitä Lissu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää meijän rantojen kyhmyjoutsenperhe poistui maisemista Nuutinpäivän aikaan ja palas takaisin kolme viikkoa myöhemmin. Nyt en tiijä mikä on tilanne, kun flunssa on pitäny miut poissa rannoilta.

   Yleensä joutsenet palaavat talvilomiltaan tänne 10-15. maaliskuuta.

   Poista
 2. Joutsenet ovat maaliskuulla meilläkin ensimmäisiä
  tulijoita. Joitakin lokkeja myös näkee.

  VastaaPoista