maanantai 19. helmikuuta 2018

RajarikkeitäRajaseuvulla kasvaneena ja kauan eläneenä tulee seurattua mielenkiinnolla sinne liittyviä uutisia, olletikin jos ne sivuavat tuttuja seutuja. Viime aikoina on sattunut ja tapahtunut.

Ensin kävivät venäläiset pilkkimiehet kairailemassa Pyhäjärven jäätä Suomen puolella ja äskettäin pari sikäläistä moottorikelkkailijaa pyörähti parikymmentä metriä väärällä puolella. Kumpaisetkin epäillyt valtionrajarikokset, kuten niitä virallisesti nimitetään, lienevät tapahtuneet Kalattoman selällä, josta kuvamme. Aurinko nousee idästä.

Siellä seikkailin minäkin vuosikymmeniä sitten kalastuspuuhissa. Kerran myrsky oli irrottanut keskellä ulappaa verkkojatan toisen pään, jolloin verkot pyörähtivät luvattomille vesille kalastusrajan yli, missä liikkuminen on kielletty. Valtakunnan rajaan on siitä vielä matkaa muistaakseni sata metriä, joten ei siinä rajarikosta tapahtunut ja muutenkin lienee asia vanhentunut. Pitelin kalastusrajan merkkipoijusta kiinni ja kaveri veti verkot turvaan. Nootteja ei kuulunut.

Pilkkijöihen ja kelkkailijoitten tapauksesta mulla on oma epävirallinen epäilykseni. Taisivat venäläiset rajavirkailijat testata, miten valvonta naapurin puolella pelaa. Niin on tapahtunut ikimuistoiset ajat, eivätkä ne suuresti hetkauttane rajamiehiä, vaikka tutkittava tietysti on eli oltava yhteyvessä vastapuoleen.

Menneinä vuosikymmeninä olivat tuttuja esmes semmoiset tapahtumat, että rajanpinnan asukkaat huomasivat tienposkessa konepislarin kanssa istuksivan miehen ja ilmoittivat lähimmälle vartiolle. Rajamiehet kävivät pidättämässä virnuilevan naapurimaan kansalaisen, joka vähin äänin palautettiin  sinne mistä oli tullutkin. Taas oli valmiutta testattu.

EJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti