perjantai 16. helmikuuta 2018

Sahajauhopakat


Kuva EJ

Lapsuuden leikkipaikkoja, osa 1

Kun aamuisin on silmät sirrillään avannut telkkarin, siellä on jo menossa lumilautailua. Ikäimmeinen jää hämmästyneenä seuraamaan, kun urheilijat kieppuvat maan ja taivaan välillä mitä kummallisemmissa asennoissa.

Kun seurasin hetken aikaa olympiakisojen halfpipeä, tuli mieleen eräs lapsuuteni jännä ja mielenkiintoinenkin paikka: sahajauhopakat. Sahajauhopakat olivat noin puolen hehtaarin alueelle muodostuneita kumpareita, jonne oli aikojen saatossa ajettu Utran sahalta sahanpurua eli sahajauhoa. Luulisin, että hevospelillä. Näin oli muodostunut jyrkkäseinämäisiä kumpareita, joissa sahanpuru oli pakkautunut kesän sateissa ja talven tuiskuissa niin kiinteäksi massaksi, että kumpareet kestivät raskaampaakin painoa.

Utran saha kävi vielä yhdessä vuorossa viisikymmentäluvun taitteessa, jotain rimoja siellä sahattiin. Luulenpa, että tuolloin ei sahanpurua jäänyt enää maastoon ajettavaksi. Arvelisin, että jälleenrakennusbuumin ollessa kiihkeimmillään kaikki liikenevä sahanpuru tarvittiin talojen eristeisiin.

Sahajauhopakat olivat lasten suosimia telmimispaikkoja, varsinkin talvella. Parhaimmillaan ne olivat silloin kun maa oli hieman roudassa ja lunta vasta muutama sentti. Silloin siellä sai parhaat "ranit" pahvinpalalla tai säkinkappaleella laskien. Pojat yrittivät laskemista jopa seisaallaan.

Suksimäeksi pakat eivät oikein soveltuneet, olisi pitänyt olla minisukset ja kelläpä sellaisia olisi ollut? Mutta lumilautailun aloittelijalle kumpareet olisivat sopineet vallan erinomaisesti. Vaan eipä lumilautailusta osattu tuolloin edes uneksia. Tiedä, mitä peetuja tai ennejä meistä olisikaan kehkeytynyt. Kerrotaan, että lumilautailu onkin kehittynyt lastenleikeistä kun amerikkalaiset sisarukset keksivät ryhtyä laskemaan yhdellä minisuksella kun suksiparia ei riittänyt molemmille.

Jutun jatko-osassa on veljeni muisteluksia Utran sahajauhopakoilta.

Ride

4 kommenttia:

 1. Minkähän rakennuksen perustuksia mahtavat olla Utran rannassa nuo kuvassa näkyvät paadet. Kuvasin niitä eräänä syksynä, ja eikös vain varis änkäytynyt yhteen kuvaan.

  VastaaPoista
 2. Kuva on Utran mantereen sahan raunioista.
  Varis on kuulemma nimeltään Pekka, ja
  sehän taituroi kuin lumilautailijat konsanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo oli varsinainen linssilude se Pekka...

   Poista
  2. Minulla oli toisinaan tapana laskea poikien
   rakentamista hyppyreistä, eikä se aina onnistunut
   ilman kuperkeikkoja.

   Poista