keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

JäänäytelmäLapsuuskylä 5

Penskavuosina jäitten lähtö oli näytelmä: matala puusilta ryskyi ja vapisi, kun lohkareet paiskautuivat sitä vasten pyrkiessään Onnenvirtaan. Istuin usein tien penkereellä jännäämässä, voittavatko luonnonvoimat vai ihmisten tekele. Siltaa piti silloin tällöin paikkailla, muistelen.

Muutama vuosi sitten piti varta vasten päästä kahtomaan jäitten lähtöä lapsuuven järvestä. Edellisestä kerrasta oli kulunut puoli vuosisataa. Samalla laskettiin verkot kalakaverin kanssa.

Kesytetty oli se paikka. Jäälautat kulkivat laiskasti korkean, ruman betonisillan alitse. Vieressä oleva Puassunkallio puhkaistiin, jotta tie saatiin kulkemaan suoraan ja ihmiset voivat muuttaa etelään tahi Ruotsiin muutaman minuutin nopeammin.

Sillan alle jäi vielä rakennusvaiheessa kivikkoa. Niinpä kauempana alajuoksulla operoiva voimayhtiö sai päähänsä suunnitella ruoppaamista, jotta vesi liikkuisi vinhemmin sähkölaitoksille. Kyläläiset saivat koottua sellaisen vastarinnan, että hankkeesta luovuttiin. Paikallisten mielestä ruoppaus olisi merkinnyt järvenlaskua, jonka seuraukset olisivat olleet melkoiset.

Osa 6

Päntän äijä

EJ


5 kommenttia:

 1. EJ

  se tuo jäihen lähtö mahtaa olla varsinainen näytelmä monilla paikoin. Miun serkku, Pualasmualla syntynyt, varta vasten keväisin palastelee kahtomaan paikoille kun Pielisen rannat rutisevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäittenlähtö on eräs vuuvven merkkitapahtumia järvien ympäryskylissä. Jouko Puhakka on kuvannut tunnelmia hyvin Höytiäiseltä kirjassaan Kalatulet.

   Suurilla vesillä kun sopiva tuuli sattuu, lakoaa rantapuustoa, toisinaan vain kilisee ja hilisee, jos jäät sulavat paikoilleen.

   Syksyisin ei jäille ole hinkua, mutta annahan kun tulee kevät. Sitten on raivattava rantajäihin hotua, että pääsisi vapaille selkävesille. Lahnanpyyntiin...

   Poista
  2. EJ

   se Haanpään Päntän äijä tais enempi syksyllä 'urheilla' jiäriitteissä.

   ps
   tuo serkku muuten Lahesta asti tekee keväisin tuon pyhiinvaellusmatkan Pielisen pintoo ihailemaan.

   Poista
  3. Päntän äijä on pakko lukea joka syksy. Laitoin jutun loppuun linkin, jossa asiantuntija on yrittänyt selvitellä äijän viehtymystä.

   Poista
 2. Kauniita nuo jäidenlähdöstä otetut kuvat.

  VastaaPoista