maanantai 12. maaliskuuta 2018

Julkinen sanaJulkisen Sanan Neuvosto täyttää näköjään 50 vuotta. Neuvosto on mm. laatinut journalistien ohjeet, joitten noudattamista se valvoo. Vakavasti otettava media on sitoutunut näihin ohjeisiin.

Nouvattaako B-paratiisi ohjeita, myöhän kuulutaan parjattuun sosiaaliseen mediaan? En kaikistellen mäne takuuseen, mutta yritys on sinne päin. Ainakaan tahallisesti ei lukijoille syötetä pajunköyttä, jota valeuutisiksi nykyään monesti kutsutaan. Asenteemme juontavat siitä, että oon yhä Journalistiliiton jäsen. Työvuosien aikana ohjeet iskostuivat selkäytimeen. Ne antavat hyvän pohjan kirjoittelulle myös somessa.

Varpaillaan saa tietysti olla vaikkapa erilaisen propagandan suhteen. Ei ole ollut vaikeuksia toistaiseksi. Esimerkiksi kommenteista, joita voi laittaa kuka tahansa, oon joutunut poistamaan vain pari. Ehkä jotkut sattuivat huomaamaan äskettäin kommenttipalstalla hetken esiintyneet nimimerkit Tanja ja Aino, jotka kehuivat juttuja ja kuvia. Kun nimiä klikkasi, joutui sivuille, joilla kaupiteltiin pikavippejä. Tällaiset menettelytavat ovat ikävä kyllä pesiytyneet someen.

Tavanomaista on sekin, että tekijänoikeuksia rikotaan härskisti, vaikka netissä pätevät samat säännöt kuin paperimediassa. Bittiparatiisissa yritämme tulla toimeen omilla kuvillamme ja luvallisella aineistolla.

Osaavat ne kirjailijatkin.

Ja kriitikot kanssa.

EJ

7 kommenttia:

 1. EJ

  ja tekijänoikeudet unohtaneista kirjailijoista voip lukea luettavasti kirjoitetusta uutukaisesta:
  https://www.gaudeamus.fi/kirjalliset-vaarennokset/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin tuon antamasi osoitteen jutun loppuun, niin pääsee sitä klikkaamalla perille.

   Kirjojen maailmassa mielikuvitus laukkaa monella tavalla.

   Poista
  2. 25 kirjaa tehneenä tiedän, että kirjallisuus on
   täynnä jonkinasteista "lainaamista" nähdystä tai
   koetusta, joskin oman elämän sattumukset noussevat etualalle kuten myös "lipan alta" vetäistyt jutut. Kukaan ei ole onneksi valittanut. :)

   Poista
  3. Kuvien kanssa on oltava tarkkana. Minulla on digi-
   arkistot vuodesta 1920 lähtien ja niistä on riittänyt ammennettavaa kustantajille ja lehdille. Isän ja äidin albumit nuoruudesta lähtien on skannattu myös digimuotoon.

   Poista
  4. Kateeksi käyvät tuommoiset digiarkistot, jos kohta kirjamääräsikin.

   Poista
  5. EJ

   oisit pannu tään paremman: http://hikkaj.blogspot.fi/2018/03/kirjallisia-plagiaatteja.html
   jossa jo valamiiksi ruodin asiaa; vähän niinkun Malisen emännän piti ruotia kalat Ottosa lautaselle, joka hirmusen äläkän päästi kiitokseksi jos sattu ykskään ruoto suussa nipistelemään.
   :)

   Poista
  6. Toillaanni. Pantu on ja pysyy, totesi Sariola.

   Poista