torstai 29. maaliskuuta 2018

Keitä, keitä keitin

Kuva EJ


Kukkiksella ja Lippiksellä on "avioehto". Se ei ole niin salainen, etteikö sitä voisi paljastaa kaikelle kansalle. Kun Lippis kosi, Kukkis suostui sillä ehdolla, ettei hänen tarvitse nousta keittämään aamukahvia miehelleen. Sulho oli sitä mieltä, että miksi ihmeessä Kukkiksen tarvitsisikaan nousta? Kaikki muut valat ovat tainneet vuosien saatossa vanhentua, mutta tämä sopimus on pitänyt.

Kuusikymmentäluvulla olivat muotia Antti Nurmesniemen suunnittelemat Pehtoori -kahvipannut. Pariskunnan ensimmäinen, punainen kahvipannu on vieläkin tallella. Nykyisin alkuperäiset Pehtoorit ovat himoittua retrotavaraa.

Kun automaattiset kahvinkeittimet yleistyivät, siirryttiin Hattusten huushollissakin sellaiseen. Tosin keittimiä on oltava yhden sijasta kaksi, molemmille omansa. Syy kahden keittimen rinnakkaiseloon on se, että Kukkis ei juo kahvia. Irtoteen voi keittää keittimellä samoin kuin kahvinkin.

Nykyiset keittimet eivät ole kovin pitkäikäisiä. Melkein vuosittain joku neljästä keittimestä sanoo itsensä irti. Neljähän niitä on loppujen lopuksi oltava: kaksi Talvipesässä ja kaksi Mökkiparatiisissa. Ei teetä voi keittää samalla keittimellä kuin kahvia, maku muuttuu ja hassua olisi jos teenjuoja saisi annoksena jälkijunassa.

Männä viikolla Talvipesän teekeitin ei suostunut yhteistyöhön. Virta siihen kyllä tuli, mutta mitään muuta ei sitten tapahtunut. Hammaslääkärireissulla Kukkis poikkesi samoilla kulmilla olleeseen, äskettäin avattuun liikkeeseen. Pienen etsiskelyn jälkeen löytyi kahvinkeitinhylly, mutta yhtään myyjää ei näkynyt mailla eikä halmeilla.

Toinenkin ikäimmeinen seisoi samassa välikössä ihmettelemässä keitinrivistöä. Koska henkilökuntaa ei ollut, naiset avustivat toinen toisiaan. Kumpikaan heistä ei tehnyt ostopäätöstä, olisi tarvittu henkilökohtaisempaa opastusta. Kukkis osti sitten vain teepusseja ja päätti pärjätä niillä ja aiemmin hankitulla vedenkeittimellä.

Koska ulkona kävi melkoinen viima - ja Kukkiksen poskikin oli puuduksissa - hän päätti ottaa pirssin. Kohtelias Taksikuski avasi keskustelun kysymällä, että onko sitä oltu soppailemassa? Puutuneesta suupielestään Kukkis mutisi, että olisi oltu, jos olisi saatu palvelua. Taksikuski osottautui oikein kahvinkeitinten asiantuntijaksi, kertoi missä liikkeissä on parhaat valikoimat ja suositteli Moccamasteria. Kukkis ei viitsinyt sanoa, että hän on etsimässä vain pienehköä, ihan tavallista keitintä teepannuksi.

Vaikka Hattusten postilaatikossa lukee "Ei ilmaisjakelua", niin maakuntalehden välistä löytyy milloin mitäkin. Nyt Marketti mainosti myös kahvinkeittimiä plussakorttialennuksella. Koska tarjouksessa oleva keitin oli samaa merkkiä kuin muutama kuukausi sitten rikkoutuneen tilalle hankittu uusi leivänpaahdin, Hattuset lähtivät kipin kapin tarjouskeittimen ostoon. Yhtään myyjää ei sielläkään ollut näköpiirissä, mutta nyt Hattuset tiesivät mitä olivat hakemassa.

Ride

5 kommenttia:

 1. Ainakin hedelmien punnituksessa usein porukalla etsitään
  kaupan vaakasta oikeaa numeroa.

  VastaaPoista
 2. Uusimmassa ET-lehdessä kerrotaan, että
  ensimmäinen sähköinen suodatinkahvinkeitin
  oli saksalainen Wigomat 100 vuonna 1954.

  VastaaPoista
 3. Mie oon valmistanu kahvini ja teeni Moccamasterilla 12 vuotta ja oon ollu tosi tyytyväinen. Mulla on siihen kaksi kannua ja suodatinta, kahville ja teelle omansa kummallekin. Joskus hajamielisyyksissä on tullu laitettua teetä kahvisuodattimen läpi ja ei kyllä oo maistunu hyvälle.

  VastaaPoista
 4. Meillä on kerrostalossa keitetty Moccamasterilla. Oli aikoinaan sellainen pakko hankkia. Nousemme melko aikaisin aamulla. Muut kahvinkeittimet herättivät hirmuisella porinallaan koko talon. Menimme hankkimaan hiljaista vehettä ja meille suositeltiin Mokkaa. Sillä on pärjätty, on 10 vuuvven takuu, mutta kestänyt jo puolet lisää.

  VastaaPoista
 5. Kukkiksenkin lienee paras uskoa
  Taksikuskia ja hankkia seuraavalla kerralla
  moccamasteri(t).

  VastaaPoista