keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Kuningasriekko


Tunturipöllö
Lapin mies, pieni ja sitkeä, tarpoi lumessa. Hän oli menossa tarkistamaan ansalankoja. Oli ollut huono talvi. Montakaan riekkoa hänen ei ollut onnistunut saada. Nyt näytti hyvältä, sillä pensaassa pöllytti lunta riekko, jonka jalkaan silmukka oli tarttunut. Kun mies ehti lähelle, puhkesi riekko puhumaan.

- Päästä minut. Olen riekkokuningas. Jos annat minulle vapauden toteutan toiveesi, mitä ikinä toivonetkin.

Lapin mies säikähti aluksi puhuvaa riekkoa, mutta päästi sen vapaaksi. Hän puhui asiasta vaimolleen. Vaimo tuumi, että olet ukkopaha mennyt päästäsi sekaisin.

Seuraavana päivänä mies kuitenkin toivoi riekolta lohia, kun meni talvikalaan. Ja lohia tuli, monta kymmentä. Vaimo naureskeli kotona, että toivo nyt sitten meille suurempi ja hienompi talo. Ja mies toivoi. Seuraavana päivänä kohosi tunturin kupeeseen suuri kartano. Vaimo oli hyvillään, mutta tokaisi, että jos mitä hyvänsä saa toivoa, niin linna voisi olla mahtava tässä suuren tunturin vieressä. Huomenissa he elivät linnassaan kuninkaallisten elämää.

- Nyt jätetään riekkokuningas rauhaan, sanoi mies, mutta vaimo oli eri mieltä.

- Olisipa mukava kokeilla Jumalan virkaa, sanoi vaimo.

Mikäs miehen muu auttoi kuin esittää pyyntö riekkokuninkaalle. Viimeisen pyynnön kuultuaan riekkokuningas rääkäisi pahasti ja pyrähti pois paikalta. Kun mies palasi kotiin, odotti siellä entinen mökkipaha ja vaimo paikatussa hameessa.

- Ehkä me olemme näin onnellisimpia, sanoi mies.

Eipä vaimollakaan tuohon ollut muuta sanomista.

Jouko

3 kommenttia:

 1. Lohien toivominen on kohtuullista, mieluummin isoja.

  VastaaPoista
 2. On ollut miehellä ikävän ahne emäntä.

  VastaaPoista
 3. Tuota tunturipöllön kuvaa kahtelisi muutaman viikon syömättä. Lasse J. Laineen Suomen linnut -kirjan (2015) mukaan pesiviä pareja on Suomessa 0-10 sopulivuosista riippuen. Se pesii Lapin päälaella, mutta vaeltaa joskus etelämmäksi. Tunturipöllö on äärimmäisen uhanalainen.

  Onnittelut Joukolle kuvasta.

  VastaaPoista