lauantai 31. maaliskuuta 2018

OrtodoksijuhlaNuorempana en tiennyt paljonkaan ortodoksisesta pääsiäisenvietosta. Ajattelin ortodoksien laulut ja messuamisen vähän vieraana luterilaiseen tyyliin. Myöhemmin olen päässyt seuraamaan läheltä ortodoksista pääsiäisen viettoa. Ortodokseille pääsiäinen on kirkkovuoden suurin juhla.

Ortodoksit aloittavat pääsiäiseen valmistautumisen ns. Suurella paastolla, joka alkaa laskiaisen aikaan. Paastoruokiin kuuluu ennen muuta kala, mutta liharuuat hyvin harvoin. Paasto tarkoittaa laskeutumista hiljaisuuden, mietiskelyn, rukouksen ja näläntunteenkin avulla pääsiäisen suureen juhlaan, Kristuksen kuolleistanousemiseen.

Pääsiäisyö on ortodokseille tärkeä. Kirkkokansa, johon liittyy paljon myös luterilaisia, kokoontuu ortodoksisen kirkon eteen ja yhdessä papin kanssa lauletaan: ” Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti.” Ortodoksit kantavat tuohuskynttilöitä ja ikoneita kulkueessa, joka kiertää kirkon keskiyön aikoihin. Muistan miten itse pelkäsin Pauli-poikani palelluttavan kylmässä kevätyössä itsensä ilman päähinettä, mutta hyvinpä siitä selvittiin.

Pääsiäisaamu, pääsiäisyön palveluksen jälkeen, on ortodokseille ilon ja riemun sekä valon juhlaa. Pöytä on katettu kukkuroilleen herkkuja, suklaamunia, kulitsa-nimistä kirkkoleipää, pashaa, ja monta muuta. Mitään ei pidä juhlapöydästä puuttuman. Moni harras ortodoksi syökin mieluusti. Onhan takana pitkä paastoaika.

Ortodoksipapit vierailevat pääsiäisen aikaan seurakuntalaisten kodeissa ja tervehdyksiä vaihdetaan. Eräs tapa on kristottaminen jossa ortodoksit suutelevat toisiaan poskille ja sanovat vuorosanat: "Kristus nousi kuolleista.” ” Totisesti nousi.”

Jouko

3 kommenttia:

 1. TV:ssä oli mielenkiintoinen dokumentti,
  jossa ihmeitätekevä Tihvinän Jumalanäidin
  ikoni palasi kotiluostariinsa.

  VastaaPoista
 2. Tässä onkin pähkinänkuoressa vissiin aika paljon ortodoksiperinnettä.

  VastaaPoista
 3. Kun ensin on paastottu monta viikkoa, ja sitten yhen äkin syödään runsaasti monenlaisia herkkuja, niin kuinka vatsa sen kestää?

  VastaaPoista